Zupa ze świeżych pomidorów

4
45 min.
Składniki:
  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

 

W garnku rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przepołowione ząbki czosnku. Smażyć do zeszklenia się cebuli. Dodać obrane i pokrojone na cienkie plasterki marchew i pietruszkę. Smażyć przez 5 minut co chwilę mieszając.

 

Krok 2

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Dodać do garnka z warzywami i smażyć przez 1 minutę.

Krok 3

Wlać gorący bulion, zagotować na większym ogniu, następnie doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Gotować przez około 15 min, do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować na gładki krem.

Krok 4

Zupę warto posypać suszonymi ziołami lub świeżą rukolą. Podawać z bagietką, najlepiej czosnkową.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!