Zimowy krem pomidorowy

4
30 min
Składniki:
  • 1 duża butelka passaty pomidorowej (ok. 700 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • garść liści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 3/4 łyżki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • opcjonalnie 1 kulka mozzarelli

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Na patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę.

Krok 2

Passatę przelej do garnka. Dodaj do niej przesmażoną cebulę, świeże liście bazylii, tymianek, sól, pieprz, cukier i ocet balsamiczny. 

Krok 3

Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów. Zblenduj całość. 

Krok 4

Krem gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodaj bulion i ponownie zagotuj. 

Krok 5

Odpowiednio dopraw i zdejmij z ognia.

Krok 6

Mozzarellę pokrój w paski i połóż kilka pasów na dno miseczki, po czym zalej gorącą zupę. Możesz doprawić kleksem śmietany.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!