Strona główna / kuchnia / Zupa ziemniaczana z boczkiem
Ziemniaki pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa obierz i pozostaw w całości.
W garnku zagotuj bulion, dodaj ziemniaki, korzeń pietruszki, seler i cebulę. Gotuj całość przez ok 30 minut do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W między czasie rozgrzej suchą patelnię i układaj na niej przekrojone na pół paski boczku. Podsmażaj na średnim ogniu do czasu, aż staną się chrupiące i złotobrązowe. Odłóż na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Po 30 minutach wyjmij z garnka marchew, zaś pozostałe warzywa zmiksuj dokładnie blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Dodaj serek topiony. Gotuj do momentu, aż ser się rozpuści. Od czasu do czasu zamieszaj.
Zupę podawaj gorącą, z dodatkiem sera i drobno posiekanym szczypiorkiem. Na samej górze ułóż delikatnie chipsy z boczku – tak by utrzymały się na powierzchni zupy w trakcie jej podania. Jeżeli nie chcemy marnować marchewki, możemy pokroić ją w talarki i również dodać na wierzch do zupy.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.