Zupa ziemniaczana z boczkiem

3
1h 35 min.
Składniki:
  • 1l bulionu
  • 100g boczku wędzonego surowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 100g serka topionego
  • szczypiorek sól i pieprz
  • OPCJONALNIE: 4 łyżki starkowanego sera mozzarella albo cheddar

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Ziemniaki pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa obierz i pozostaw w całości. 

Krok 2

W garnku zagotuj bulion, dodaj ziemniaki, korzeń pietruszki, seler i cebulę. Gotuj całość przez ok 30 minut do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Krok 3

W między czasie rozgrzej suchą patelnię i układaj na niej przekrojone na pół paski boczku. Podsmażaj na średnim ogniu do czasu, aż staną się chrupiące i złotobrązowe. Odłóż na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Krok 4

Po 30 minutach wyjmij z garnka marchew, zaś pozostałe warzywa zmiksuj dokładnie blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Dodaj serek topiony. Gotuj do momentu, aż ser się rozpuści. Od czasu do czasu zamieszaj. 

Krok 5

Zupę podawaj gorącą, z dodatkiem sera i drobno posiekanym  szczypiorkiem. Na samej górze ułóż delikatnie chipsy z boczku – tak by utrzymały się na powierzchni zupy w trakcie jej podania. Jeżeli nie chcemy marnować marchewki, możemy pokroić ją w talarki i również dodać na wierzch do zupy.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!