Chrzanowa zupa krem z szynką szwarcwaldzką

3
60 min.
Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • mały kawałek selera
  • 1l wody
  • 150 g wędzonych żeberek
  • 1 liść laurowy
  • 4 łyżki chrzanu ze słoika
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub zamiennie: 1 biała kiełbasa parzona
  • 4 jajka
  • sól

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, seler i cebulę. 

Krok 2

Wlej gorącą wodę, dodaj wędzone żeberka, dorzuć do nich liść laurowy i dopraw solą. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok 30 minut. 

Krok 3

Pod koniec gotowania wrzuć do zupy chrzan. Po tym czasie całość przestudź, wyjmij żeberka i zmiksuj blenderem na gładki krem. 

Krok 4

Krem podaj z ugotowanymi na twardo jajami i krótko smażoną szynką szwarcwaldzką lub pokrojoną w plastry białą kiełbasą.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!