Strona główna / kuchnia / Zupa marchewkowa z ostrymi kulkami
Marchewki na zupę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę dymkę umyj i pokrój w plasterki. Kilka plasterków odłóż do dekoracji.
W garnku gotuj ok. 15 minut, wywar z jarzyn, marchew i cebulę dymkę, na miękko. Zalej śmietaną, zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ser mozzaella dokładnie odsącz, trochę rozdrobnij i zmiksuj ze śmietaną. Można ewentualnie dodać trochę mąki.
Masę dopraw solą, pieprzem i płatkami chili oraz uformuj z niej małe kulki. Jajko wymieszaj trzepaczką.
Kulki obtocz w mące, jajku i w bułce tartej. Należy to zrobić dwukrotnie. Rozgrzej olej roślinny do smażenia i smaż na nim kulki porcjami przez ok. 2 min., na złocisty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Zalej zupą i podawaj posypane krążkami cebuli.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.