Zupa marchewkowa z ostrymi kulkami

4 porcje
30 minut
Składniki:
Zupa
  • 300 g marchwi
  • 600 ml wywaru z jarzyn
  • 100 ml śmietany
  • 3 cebule dymki
  • sól, pieprz
Kulki
  • 50 ml śmietany
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • 1 jajko
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczki płatków chili
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej roślinny do smażenia

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Deska do krojenia, garnek, ręcznik papierowy, mikser
Krok 1

Marchewki na zupę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę dymkę umyj i pokrój w plasterki. Kilka plasterków odłóż do dekoracji.

Krok 2

W garnku gotuj ok. 15 minut, wywar z jarzyn, marchew i cebulę dymkę, na miękko. Zalej śmietaną, zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

Ser mozzaella dokładnie odsącz, trochę rozdrobnij i zmiksuj ze śmietaną.
Można ewentualnie dodać trochę mąki.

Krok 4

Masę dopraw solą, pieprzem i płatkami chili oraz uformuj z niej małe kulki. Jajko
wymieszaj trzepaczką.

Krok 5

Kulki obtocz w mące, jajku i w bułce tartej. Należy to zrobić dwukrotnie. Rozgrzej olej roślinny do smażenia i smaż na nim kulki porcjami przez ok. 2 min., na złocisty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Zalej zupą i podawaj posypane krążkami cebuli.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!