Złocisty kurczak

6
1h 30 min.
Składniki:
  • 6 udek z kurczaka
  • 25 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 250 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka
  • ¼ szklanki wody
  • szczypiorek do posypania

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Udka umyj, osusz na ręczniku papierowym i umieść w szklanym naczyniu. 

Krok 2

Oliwę wymieszaj dokładnie z przyprawą do kurczaka.  Dokładnie obtocz marynatą kurczaka i przykryj naczynie pokrywką lub folią po czym odstaw je na bok, na blat kuchenny.  Jeśli masz czas, mięso zostaw w lodówce na całą noc pod przykryciem. 

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż w nim zamarynowane kawałki mięsa. Na wierzch kurczaka połóż pokrojone w cienkie paseczki masło. Pomiędzy udka ułóż pokrojoną w kawałki cebulę, ząbki czosnku i pieczarki. Wlej wodę i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50 minut. 

Krok 4

W trakcie pieczenia obróć raz mięso, a wierzch udek smaruj powstałym tłuszczykiem za pomocą pędzelka.  Przed podaniem posyp pokrojonym szczypiorkiem.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!