Strona główna / kuchnia / Złocisty kurczak
Udka umyj, osusz na ręczniku papierowym i umieść w szklanym naczyniu.
Oliwę wymieszaj dokładnie z przyprawą do kurczaka. Dokładnie obtocz marynatą kurczaka i przykryj naczynie pokrywką lub folią po czym odstaw je na bok, na blat kuchenny. Jeśli masz czas, mięso zostaw w lodówce na całą noc pod przykryciem.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż w nim zamarynowane kawałki mięsa. Na wierzch kurczaka połóż pokrojone w cienkie paseczki masło. Pomiędzy udka ułóż pokrojoną w kawałki cebulę, ząbki czosnku i pieczarki. Wlej wodę i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50 minut.
W trakcie pieczenia obróć raz mięso, a wierzch udek smaruj powstałym tłuszczykiem za pomocą pędzelka. Przed podaniem posyp pokrojonym szczypiorkiem.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.