Strona główna / kuchnia / Schab z majerankiem
W naczyniu połącz składniki marynaty: olej, musztardę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oczyść schab z białych błon i natrzyj go najpierw dokładnie solą i czarnym pieprzem. Następnie posmaruj przygotowaną wcześniej marynatą. Schab odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Schab wyjmij godzinę przed pieczeniem, aby nabrał temperatury otoczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C z funkcją termoobiegu. Piecz 50 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika. Przed podaniem odstaw pieczeń na 10 minut, aby soki równo rozeszły się po mięsie.
Z esencji, która wytopiła się z mięsa podczas pieczenia przygotuj sos. Naczynie zalej szklanką wrzątku, zeskrob wszystkie resztki. Przelej esencję do rondelka, zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, wlej do gotującej się bazy. Opcjonalnie można dodać śmietanę. Jeżeli sos wymaga przyprawienia, dopraw go solą i pieprzem. Jeżeli jest za gęsty, dolej odrobinę wody.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.