Schab z majerankiem

6
Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

W naczyniu połącz składniki marynaty: olej, musztardę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oczyść  schab  z białych błon i natrzyj go najpierw dokładnie solą i czarnym pieprzem. Następnie posmaruj przygotowaną wcześniej marynatą. Schab odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Krok 2

Schab wyjmij godzinę przed pieczeniem, aby nabrał temperatury otoczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C z funkcją termoobiegu. Piecz 50 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika. Przed podaniem odstaw pieczeń na 10 minut, aby soki równo rozeszły się po mięsie.

Krok 3

Z esencji, która wytopiła się z mięsa podczas pieczenia przygotuj sos. Naczynie zalej szklanką wrzątku, zeskrob wszystkie resztki. Przelej esencję do rondelka, zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką  ilością zimnej wody, wlej do gotującej się bazy. Opcjonalnie można dodać śmietanę. Jeżeli  sos wymaga przyprawienia, dopraw go solą i pieprzem. Jeżeli jest za gęsty, dolej odrobinę wody.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!