Kurczak z camembertem

4
1h 10 min
Składniki:
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera naturalnego camembert
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, cukier, masło, bazylia, bułka tarta

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Filety z kurczaka oczyść z błonek i kostek, odkrój polędwiczkę, przekrój wzdłuż na 2 cieńsze filety. Rozbij filety w ich najgrubszej części. Dopraw solą i pieprzem. 

Krok 2

Ugotuj sos pomidorowy: w rondelku na łyżce oliwy podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, oraz szczyptą ostrej papryki i cukru, zagotuj.  

Krok 3

Gotuj przez ok. 10 minut pod uchyloną pokrywą. Piekarnik nagrzej do 180°C. Filety z kurczaka namocz ć w roztrzepanym jajku i  w bułce tartej. Obsmaż na maśle na złoty kolor z każdej strony, odłóż na talerz. 

Krok 4

Camembert pokrój na cienkie plasterki, natomiast parmezan zetrzyj  na tarce o małych oczkach. Do naczynia żaroodpornego przełóż  sos pomidorowy, ułóż na nim podsmażone filety.  Na każdym filecie połóż kilka plastrów sera camembert i całość posyp tartym parmezanem.  

Krok 5

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Posyp całość świeżymi listami bazylii.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!