Strona główna / kuchnia / Kurczak z camembertem
Filety z kurczaka oczyść z błonek i kostek, odkrój polędwiczkę, przekrój wzdłuż na 2 cieńsze filety. Rozbij filety w ich najgrubszej części. Dopraw solą i pieprzem.
Ugotuj sos pomidorowy: w rondelku na łyżce oliwy podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, oraz szczyptą ostrej papryki i cukru, zagotuj.
Gotuj przez ok. 10 minut pod uchyloną pokrywą. Piekarnik nagrzej do 180°C. Filety z kurczaka namocz ć w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Obsmaż na maśle na złoty kolor z każdej strony, odłóż na talerz.
Camembert pokrój na cienkie plasterki, natomiast parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do naczynia żaroodpornego przełóż sos pomidorowy, ułóż na nim podsmażone filety. Na każdym filecie połóż kilka plastrów sera camembert i całość posyp tartym parmezanem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Posyp całość świeżymi listami bazylii.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.