Strona główna / kuchnia / Wegetariańskie kotlety ryżowo-owsiane
Płatki owsiane wsypujemy do miski. Wbijamy jajko i zalewamy zimnym mlekiem (opcjonalnie wodą). Odstawiamy na 1-2 godziny, by płatki wchłonęły wilgoć.
W tym czasie gotujemy ryż. Studzimy. Dodajemy go do płatków owsianych i mieszamy. Dodajemy siekany szczypiorek oraz natkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy średniej wielkości kotleciki, dość mocno ściskając, by nie rozpadły się podczas smażenia.
Panierujemy w jajku i bułce i smażymy na rumiano na oliwie lub oleju z każdej strony.
Do sałaty dodajemy posiekaną szalotkę, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Oprószamy solą i pieprzem do smaku. W innej wersji możemy całość skropić vinegrette lub dressingiem jogurtowym.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.