Wegetariańskie kotlety ryżowo-owsiane

2
40 min.
Składniki:
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. ryżu białego
  • 2 jajka (w tym 1 do panierowania)
  • ½ szkl. zimnego mleka
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • bułka tarta do panierowania
  • sok z cytryny
  • szalotka
  • oliwa
  • sól, pieprz

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Miskę, patelnię
Krok 1

Płatki owsiane wsypujemy do miski. Wbijamy jajko i zalewamy zimnym mlekiem (opcjonalnie wodą). Odstawiamy na 1-2 godziny, by płatki wchłonęły wilgoć.

Krok 2

W tym czasie gotujemy ryż. Studzimy. Dodajemy go do płatków owsianych i mieszamy. Dodajemy siekany szczypiorek oraz natkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy średniej wielkości kotleciki, dość mocno ściskając, by nie rozpadły się podczas smażenia.

Krok 3

Panierujemy w jajku i bułce i smażymy na rumiano na oliwie lub oleju z każdej strony. 

Krok 4

Do sałaty dodajemy posiekaną szalotkę, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Oprószamy solą i pieprzem do smaku. W innej wersji możemy całość skropić vinegrette lub dressingiem jogurtowym.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!