Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem

4 porcje
100 minut
Składniki:
  • 250 g wędzonego łososia w plastrach
  • 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 50 g sera feta
  • 200 g sera twarogowego
  • 500 g szpinaku
  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • Sos Czosnkowo-Ziołowy
  • 1 łyżka tabasco
  • sól, pieprz

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
patelnia, deska do krojenia, papier do pieczenia
Krok 1

Rozpuść masło w głębokiej patelni, dodaj drobno posiekany szpinak i smaż aż będzie miękki. Dodaj mąkę, mleko i gotuj do połączenia składników.

Krok 2

Zdejmij z ognia i dodaj oddzielone żółtka jajka (żółtka dodajemy, kiedy potrawa już się nie gotuje), wymieszaj.

Krok 3

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozprowadź na niej przygotowaną masę i wygładź przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temp. 180°C 5-10 min, aż powstanie jednolite ciasto.

Krok 4

Przygotuj nadzienie z sera feta, sera twarogowego i sosu tabasco. Po upieczeniu połóż ciasto w chłodne miejsce do ostudzenia.

Krok 5

Usuń papier do pieczenia, rozsmaruj nadzienie i ułóż plastry wędzonego łososia. Całość delikatnie zwiń w rulon, a następnie w folię aluminiową i pozostaw na godzinę w lodówce. Pokrój w krążki jak sushi lub pod lekkim kątem. Podawaj z sosem Czosnkowo-Ziołowym.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!