Puszysty omlet wytrawny

1 porcja
20 min.
Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli i cukru
  • oliwa
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • 2-3 plasterki szynki
  • 2-3 plasterki wędzonego boczku
  • 4-5 pieczarek
  • 2-3 kawałki sera pleśniowego grillowego
  • parmezan do smaku

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Mikser, patelnia, olej, deska do krojenia
Krok 1

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywna pianę. Żółtka wymieszaj z mąką i mlekiem, dodaj proszek do pieczenia. Przypraw szczyptą soli i cukru.

Krok 2

Następnie połącz masę żółtkową z pianą i dokładnie wymieszaj. Do przygotowanej bazy dodaj podsmażoną cebulkę, szczypiorek, szynkę, boczek i pieczarki (do wyboru lub wszystkie razem).

Krok 3

Dodaj ser pleśniowy grillowy oraz starty parmezan. Wszystkie składniki staranie połącz z masą jajeczną.

Krok 4

Smaż z obydwu stron na rozgrzanej oliwie, na małym ogniu.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!