Włoskie ciasteczka

4
1h 30min
Składniki:
  • 160 g cukru
  • 1 jajko
  • sól
  • 250 g mąki typu 00
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g masła
  • 110 g całych migdałów
  • 10 ml białego wina
  • skórka z ½ pomarańczy
  • żółtko jajka do posmarowania

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Cukier, jajko i szczyptę soli wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką w misce.

 

Krok 2

Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wsyp je do miski i wymieszaj. Dodaj masło w temperaturze pokojowej, zagnieć. W razie potrzeby możesz  dodać więcej masła. Dodaj migdały, wino i skórkę z pomarańczy. Zagnieć składniki na jednolite ciasto i przełóż je na stolnicę. 

Krok 3

Pokrój ciasto na dwie równe części i z każdej z nich uformuj długi, wąski wałek. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmaruj rozkłóconym żółtkiem i piecz przez 20 minut w 200°C. 

Krok 4

Wyjmij z piekarnika i czekaj, aż wystygną. Upieczone wałki pokrój wszerz, na kawałki o szerokości około 1,5 centymetra. Powstałe w ten sposób ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160°C około 15 minut.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!