Strona główna / kuchnia / Włoskie ciasteczka
Cukier, jajko i szczyptę soli wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką w misce.
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wsyp je do miski i wymieszaj. Dodaj masło w temperaturze pokojowej, zagnieć. W razie potrzeby możesz dodać więcej masła. Dodaj migdały, wino i skórkę z pomarańczy. Zagnieć składniki na jednolite ciasto i przełóż je na stolnicę.
Pokrój ciasto na dwie równe części i z każdej z nich uformuj długi, wąski wałek. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmaruj rozkłóconym żółtkiem i piecz przez 20 minut w 200°C.
Wyjmij z piekarnika i czekaj, aż wystygną. Upieczone wałki pokrój wszerz, na kawałki o szerokości około 1,5 centymetra. Powstałe w ten sposób ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160°C około 15 minut.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.