Babeczki z kremem kawowym

2h 20 min
Składniki:
  • 100 g masła 82%
  • 200 g mąki pszennej + do podsypania
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Krem kawowy: 250 ml śmietanki kremówki, 250 g serka mascarpone, 100 g cukru pudru, 100 ml kawy Inki, 10 g żelatyny w proszku

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
metalowe foremki do babeczek
Krok 1

Na stolnicę przesiej mąkę, sól oraz cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtka oraz kwaśną śmietanę i zagnieć ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż  na 30 minut do lodówki. Małe metalowe foremki do babeczek wysmaruj masłem.

Krok 2

Wyjęte z lodówki ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 3-4 milimetrów. Z ciasta wytnij kółka i wyłóż nimi foremki. Nakłuj ciasto widelcem, po czym ułóż foremki na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 18 minut.

Krok 3

Upieczone babeczki wystudzić. Chłodną kawę Inkę  połącz z żelatyną i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzej, wymieszaj i wystudź.

 

Krok 4

Zimną śmietankę kremówkę wlej do miski, ubijaj przez około 30 sekund, po czym stopniowo wsypuj cukier puder, ubijając nieustannie. Kiedy śmietanka  będzie już dobrze ubita, ale nie całkowicie sztywna, dodaj mascarpone oraz tężejącą kawę Inkę.  

Krok 5

Kontynuuj ubijanie przez kilka sekund, aby uzyskać krem o gęstej konsystencji. Krem kawowy przełóż do rękawa cukierniczego  i wypełnij nim dokładnie każdą kruchą babeczkę. Babeczki z kremem kawowym udekoruj owocami.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!