Strona główna / kuchnia / Babeczki z kremem kawowym
Na stolnicę przesiej mąkę, sól oraz cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę masło i posiekaj nożem. Dodaj żółtka oraz kwaśną śmietanę i zagnieć ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Małe metalowe foremki do babeczek wysmaruj masłem.
Wyjęte z lodówki ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 3-4 milimetrów. Z ciasta wytnij kółka i wyłóż nimi foremki. Nakłuj ciasto widelcem, po czym ułóż foremki na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 18 minut.
Upieczone babeczki wystudzić. Chłodną kawę Inkę połącz z żelatyną i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzej, wymieszaj i wystudź.
Zimną śmietankę kremówkę wlej do miski, ubijaj przez około 30 sekund, po czym stopniowo wsypuj cukier puder, ubijając nieustannie. Kiedy śmietanka będzie już dobrze ubita, ale nie całkowicie sztywna, dodaj mascarpone oraz tężejącą kawę Inkę.
Kontynuuj ubijanie przez kilka sekund, aby uzyskać krem o gęstej konsystencji. Krem kawowy przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim dokładnie każdą kruchą babeczkę. Babeczki z kremem kawowym udekoruj owocami.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.