Babka z konfiturą

Składniki:
  • 310 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 180 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 60 g kakao
  • 3 jajka
  • 150 g konfitury z czarnej porzeczki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Bułka tarta do posypania
  • Polewa czekoladowa: 20 g kakao 50 g masła 50 g cukru pudru 2 łyżki mleka

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Odstaw na bok.

Krok 2

Do garnka wsyp cukier, dodaj masło, mleko i kakao. Podgrzewaj mieszając  trzepaczką, aż masło się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.

Krok 3

Oddziel żółtka od białek. W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą. Do ostudzonej masy dodaj żółtka i konfiturę. Wymieszaj trzepaczką do połączenia się składników. Następnie dodaj mąkę z sodą. Wymieszaj trzepaczką krótko, tylko do połączenia. Osobno ubij białka na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszaj delikatnie do ciasta. Ciasto przełóż do przygotowanej formy.

 

Krok 4

Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

 

Krok 5

Przygotuj polewę czekoladową: w rondelku roztop masło, po czym ściągnij go z płyty. Do roztopionego tłuszczu dodaj kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka.  Polewę od razu wylać na ciasto.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!