Strona główna / kuchnia / Babka z konfiturą
Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Odstaw na bok.
Do garnka wsyp cukier, dodaj masło, mleko i kakao. Podgrzewaj mieszając trzepaczką, aż masło się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.
Oddziel żółtka od białek. W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą. Do ostudzonej masy dodaj żółtka i konfiturę. Wymieszaj trzepaczką do połączenia się składników. Następnie dodaj mąkę z sodą. Wymieszaj trzepaczką krótko, tylko do połączenia. Osobno ubij białka na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszaj delikatnie do ciasta. Ciasto przełóż do przygotowanej formy.
Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj polewę czekoladową: w rondelku roztop masło, po czym ściągnij go z płyty. Do roztopionego tłuszczu dodaj kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka. Polewę od razu wylać na ciasto.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.