Strona główna / kuchnia / Tiramisu
Zaparzamy kawę i studzimy ją. Jajka wkładamy do zlewu i przelewamy gorącą wodą. Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ubijamy z połową cukru pudru na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Na początku najlepiej ubijać na parze (w metalowej misce zawieszonej na garnku z gotującą się wodą).
Gdy żółtka będą już ciepłe, naczynie odstawiamy z pary i dalej ubijamy. Następnie stopniowo dolewamy likier.
Teraz dodajemy porcjami (po 3 łyżki) mascarpone. Ubijamy, aż krem będzie gęsty i jednolity.
W oddzielnej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy resztę cukru pudru i ubijamy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Łączymy z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.
Połowę biszkoptów na moment zanurzamy w kawie i układamy w pojedynczych naczynkach. Posypujemy cienką warstwą kakao. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Znów oprószamy kakao. Wykładamy resztę kremu, posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc (wówczas będzie jeszcze smaczniejsze).
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.