Tiramisu

4
30 min.
Składniki:
  • 350 ml bardzo mocnej kawy espresso
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 25 ml likieru amaretto
  • 100 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g biszkoptów
  • ok. 3 łyżek kakao
  • szczypta soli

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Garnek, 2 miski do ubijania, mikser, małe sitko
Krok 1

Zaparzamy kawę i studzimy ją. Jajka wkładamy do zlewu i przelewamy gorącą wodą. Oddzielamy żółtka od białek.

Krok 2

Żółtka ubijamy z połową cukru pudru na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Na początku najlepiej ubijać na parze (w metalowej misce zawieszonej na garnku z gotującą się wodą). 

Krok 3

Gdy żółtka będą już ciepłe, naczynie odstawiamy z pary i dalej ubijamy. Następnie stopniowo dolewamy likier.

Krok 4

Teraz dodajemy porcjami (po 3 łyżki) mascarpone. Ubijamy, aż krem będzie gęsty i jednolity.

Krok 5

W oddzielnej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy resztę cukru pudru i ubijamy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Łączymy z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.

Krok 6

Połowę biszkoptów na moment zanurzamy w kawie i układamy w pojedynczych naczynkach. Posypujemy cienką warstwą kakao. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Znów oprószamy kakao. Wykładamy resztę kremu, posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc (wówczas będzie jeszcze smaczniejsze).

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!