Sernik oreo na zimno

Składniki:
  • 352 g ciasteczek Oreo + do dekoracji
  • 60 g masła
  • 50 g mleka w proszku pełnego
  • 80 g cukru
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 60g Żelatyny-fix

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

176g ciastek pokrusz na piasek, masło rozpuść. Wymieszaj masło z ciasteczkami i wyłóż na spód formy wyłożonej papierem.  

Krok 2

100 ml śmietanki rozpuść z cukrem i mlekiem w proszku. Pozostałe 176g ciastek pokrusz na małe kawałki. Można zostawić łyżkę okruchów do dekoracji sernika. 

Krok 3

Masę wymieszaj z jogurtem. Pozostałą część śmietanki ubij z serkiem mascarpone i połącz stopniowo z masą jogurtową. 

Krok 4

Rozpuszczoną żelatynę zmiksuj z wodą: 50 ml zimnej plus 100 wrzątku. Przelej do masy i wymieszaj łyżką. 

Krok 5

Na końcu dodaj pokruszone ciasteczka oreo i wymieszaj. Masę przełóż na przygotowany spód i odstaw na kilka godzin do lodówki do stężenia masy. Przed podaniem udekoruj  ciasteczkami.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!