Sernik cytrynowy

1h 15 min
Składniki:
  • 200 g herbatników maślanych
  • 50 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 600 g twarogu sernikowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm wyłóż  papierem do pieczenia. Zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzej do 160°C. Kratkę ustaw w środkowej części piekarnika, a na dolną półkę wstaw keksówkę  zapełnioną do połowy wodą.

 

Krok 2

W misce malaksera zmiksuj herbatniki na piasek. Do zmielonych ciasteczek wlej przestudzone masło. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wyłóż spód i boki tortownicy.

 

Krok 3

Do misy miksera włóż serek mascarpone, twaróg, skórkę z cytryny i cukier. Miksuj krótko na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i jednolita.

Krok 4

Wsyp mąkę i mieszaj do połączenia się składników. Kolejno wbijaj  po jednym jajku, krótko miksując po każdym z nich.

 

Krok 5

Masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 60 minut.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!