Strona główna / kuchnia / Sernik cytrynowy
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Piekarnik nagrzej do 160°C. Kratkę ustaw w środkowej części piekarnika, a na dolną półkę wstaw keksówkę zapełnioną do połowy wodą.
W misce malaksera zmiksuj herbatniki na piasek. Do zmielonych ciasteczek wlej przestudzone masło. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wyłóż spód i boki tortownicy.
Do misy miksera włóż serek mascarpone, twaróg, skórkę z cytryny i cukier. Miksuj krótko na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i jednolita.
Wsyp mąkę i mieszaj do połączenia się składników. Kolejno wbijaj po jednym jajku, krótko miksując po każdym z nich.
Masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 60 minut.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.