Strona główna / kuchnia / Pavlova na bazie sypanej kawy z kremem kawowym
Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej masy wsypuj stopniowo po łyżce cukru stale ubijając, aż nie będzie widocznych grudek cukru.
Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem i ocet. Chwilę miksuj.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, na którym odrysuj okrąg o wielkości standardowej tortownicy. Łyżką wyłóż masę bezową do narysowanego wcześniej okręgu.
Pieczenie: pierwsze 8-10 minut w temp. 180°C; kolejne 60 minut w temp 155°C. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Kawę zalej szklanką wrzątku. Odstaw, aby fusy opadły. Przecedź do garnka przez sitko o gęstych oczkach.
Do przecedzonej kawy dodaj kakao i cukier. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Masło zmiksuj lub utrzyj na puch. Bardzo powoli dodawaj po łyżce masy kawowej i miksuj do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Bezowy blat pokryj całością kremu kawowego. Udekoruj świeżymi owocami na godzinę przed podaniem.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.