Pavlova na bazie sypanej kawy z kremem kawowym

4 porcje
40 + 10 min
Składniki:
Składniki na bezę
  • 4 białka
  • 220 g cukru białego
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • 1 łyżeczka octu
Składniki na krem kawowy
  • 3 czubate łyżki kawy zmielonej
  • 250 ml wrzącej wody
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 250 g cukru
  • 400 g masła

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Miskę, mikser, blacha do pieczenia, papier do pieczenia
Krok 1

Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej masy wsypuj stopniowo po łyżce cukru stale ubijając, aż nie będzie widocznych grudek cukru.

Krok 2

Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem i ocet. Chwilę miksuj.

Krok 3

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, na którym odrysuj okrąg o wielkości standardowej tortownicy. Łyżką wyłóż masę bezową do narysowanego wcześniej okręgu.

Krok 4

Pieczenie: pierwsze 8-10 minut w temp. 180°C; kolejne 60 minut w temp 155°C. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Krok 5

Kawę zalej szklanką wrzątku. Odstaw, aby fusy opadły. Przecedź do garnka przez sitko o gęstych oczkach.

Krok 6

Do przecedzonej kawy dodaj kakao i cukier. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Krok 7

Masło zmiksuj lub utrzyj na puch. Bardzo powoli dodawaj po łyżce masy kawowej i miksuj do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Krok 8

Bezowy blat pokryj całością kremu kawowego. Udekoruj świeżymi owocami na godzinę przed podaniem.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!