Pascha wielkanocna

6
60 min.
Składniki:
  • 1 kg twarogu tłustego
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 25 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • po 10 dag migdałów
  • kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • po 5 dag daktyli i fig
  • 1/2 laski wanilii

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Formę, w której pascha zastygnie, maszynkę do mielenia, niewielki garnek
Krok 1

Twaróg tłusty „przekręcamy” przez maszynkę i dodatkowo przecieramy przez sitko.

Krok 2

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, małym nożykiem wyjmujemy aromatyczny miąższ. Migdały i rodzynki parzymy. Z migdałów ściągamy skórkę. Bakalie siekamy. 

Krok 3

Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Łączymy ze śmietanką. Naczynie z żółtkami i śmietanką ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Zmniejszamy płomień pod garnkiem. Masę z żółtek cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. 

Krok 4

Dodajemy miękkie masło ekstra Łaciate, zmielony i przetarty twaróg tłusty, bakalie. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. 

Krok 5

Masę serową przekładamy do czystej doniczki (naczynia o podobnym kształcie) wyścielonej podwójną gazą. Przykrywamy talerzykiem i dodatkowo przyciskamy ciężarkiem np. słoikiem z wodą. Tak przygotowaną paschę odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie deser wyjmujemy i przekładamy na talerz.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!