Strona główna / kuchnia / Pascha wielkanocna
Twaróg tłusty „przekręcamy” przez maszynkę i dodatkowo przecieramy przez sitko.
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, małym nożykiem wyjmujemy aromatyczny miąższ. Migdały i rodzynki parzymy. Z migdałów ściągamy skórkę. Bakalie siekamy.
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Łączymy ze śmietanką. Naczynie z żółtkami i śmietanką ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Zmniejszamy płomień pod garnkiem. Masę z żółtek cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.
Dodajemy miękkie masło ekstra Łaciate, zmielony i przetarty twaróg tłusty, bakalie. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Masę serową przekładamy do czystej doniczki (naczynia o podobnym kształcie) wyścielonej podwójną gazą. Przykrywamy talerzykiem i dodatkowo przyciskamy ciężarkiem np. słoikiem z wodą. Tak przygotowaną paschę odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie deser wyjmujemy i przekładamy na talerz.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.