Ciasto marchewkowe z polewą z serka topionego

6
60 min.
Składniki:
  • 50 g daktyli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • 3 marchewki starte na małych oczkach
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 100 g masła
  • 100 g serka topionego kremowego, śmietankowego
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Mikser, sitko, forma do pieczenia
Krok 1

Daktyle, śliwki i morele zalać wrzątkiem, odcedzić po 1 minucie a następnie pokroić. 

Krok 2

Ubić jajka z cukrem, solą a następnie strumieniem dodawać olej. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać bakalie i cynamon, marchewkę i orzechy. 

Krok 3

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 45 minut w temp. 170C. Wystudzić.

Krok 4

Przygotować polewę: Orzechy posiekać. Masło rozpuścić z serkiem i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Masą posmarować placek i posypać posiekanymi orzechami.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!