Strona główna / kuchnia / Babka kawowa
Miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej, kremowej masy. Nie przerywając miksowania dodaj kolejno po jednym jajku.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, solą, kawą mieloną oraz zaparzoną. Wymieszaną mąkę dodaj stopniowo do utartej masy, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodaj rodzynki i wymieszaj łyżką.
Formę na babkę o średnicy 21 cm posmaruj masłem i posyp mąką. Ciasto przełóż, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piekarnik nastaw na funkcję góra-dół. Czas pieczenia: 55-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjmij z formy. Udekoruj według uznania.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.