Babka kawowa

4
120 min.
Składniki:
  • 50 ml mocnej, zaparzonej kawy
  • 50 g mąki pszennej
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 190 g cukru
  • 60 g rodzynek
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżki kawy mielonej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Foremkę na babkę, mikser
Krok 1

Miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej, kremowej masy. Nie przerywając miksowania dodaj kolejno po jednym jajku. 

Krok 2

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, solą, kawą mieloną oraz zaparzoną. Wymieszaną mąkę dodaj stopniowo do utartej masy, tylko do momentu połączenia
się składników. Na końcu dodaj rodzynki i wymieszaj łyżką. 

Krok 3

Formę na babkę o średnicy 21 cm posmaruj masłem i posyp mąką. Ciasto przełóż, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piekarnik nastaw
na funkcję góra-dół. Czas pieczenia: 55-60 minut. 

Krok 4

Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjmij z formy. Udekoruj według uznania.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!