Jajka zapiekane w awokado

4
20 min.
Składniki:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 małe jajka
  • sól, pieprz
  • OPCJONALNIE: sos czosnkowy, szczypiorek, tarty parmezan, pomidorki koktajlowe

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Awokado umyj, przekrój poziomo na pół tak by powstały dwie łódeczki. Usuń pestkę. 

Krok 2

Używając łyżki możesz lekko poszerzyć otwór po pestce. Dopraw solą i pieprzem. We wgłębienia wbij jajka. 

Krok 3

Połóż na blaszce wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. 

Krok 4

Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możesz podać z sosem czosnkowym,  posypać szczypiorkiem lub tartym parmezanem, bądź udekorować pomidorkami.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!