Chleb żytni z ziarnami

5
3h 45 min
Składniki:
  • 500 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 500 ml wody
  • 7 g drożdży instant
  • 12 g soli
  • 5 g cukru
  • 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
  • 100 g pestek i nasion: pestek dyni i słonecznika oraz siemię lniane
  • otręby do posypania formy

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Do miski z wymieszanymi suchymi składnikami wlej lekko ciepłej wody (temperatura nie wyższa niż 30°C) oraz łyżkę delikatnej oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego.

 

Krok 2

Całość wymieszaj dokładnie, do całkowitego połączenia się składników. Otrzymasz dość gęste, klejące ciasto chlebowe. Ciasta na chleb razowy nie wyrabiamy, tylko mieszamy krótko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2h lub dłużej, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Krok 3

Wąską keksówkę ze stali nierdzewnej o wymiarach wewnętrznych 10 x 28 cm wysmaruj od wewnątrz olejem i obficie posyp otrębami. Przenieś i wyrównaj ciasto w blaszce. Ponownie odstaw ciasto (teraz już w foremce) do ponownego wyrastania na około 30 minut. 

Krok 4

Po tym czasie ciasto chlebowe powinno wyrosnąć, aż do górnych rantów blaszki. Piekarnik nagrzej do temperatury 210°C (grzanie góra/dół). W dobrze nagrzanym piekarniku umieść blaszkę z gotowym do pieczenia chlebem razowym. 

Krok 5

Wybierz o półkę niżej niż środkową. Chleb piecz około 45 minut. Jeszcze trochę urośnie i ładnie się od góry podpiecze.  Chleb razowy możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Dobrze upieczony chleb po obstukaniu wydaje głuchy dźwięk.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!