Strona główna / kuchnia / Chleb żytni z ziarnami
Do miski z wymieszanymi suchymi składnikami wlej lekko ciepłej wody (temperatura nie wyższa niż 30°C) oraz łyżkę delikatnej oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego.
Całość wymieszaj dokładnie, do całkowitego połączenia się składników. Otrzymasz dość gęste, klejące ciasto chlebowe. Ciasta na chleb razowy nie wyrabiamy, tylko mieszamy krótko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2h lub dłużej, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wąską keksówkę ze stali nierdzewnej o wymiarach wewnętrznych 10 x 28 cm wysmaruj od wewnątrz olejem i obficie posyp otrębami. Przenieś i wyrównaj ciasto w blaszce. Ponownie odstaw ciasto (teraz już w foremce) do ponownego wyrastania na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto chlebowe powinno wyrosnąć, aż do górnych rantów blaszki. Piekarnik nagrzej do temperatury 210°C (grzanie góra/dół). W dobrze nagrzanym piekarniku umieść blaszkę z gotowym do pieczenia chlebem razowym.
Wybierz o półkę niżej niż środkową. Chleb piecz około 45 minut. Jeszcze trochę urośnie i ładnie się od góry podpiecze. Chleb razowy możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Dobrze upieczony chleb po obstukaniu wydaje głuchy dźwięk.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.