Wiosenna sałatka z kaszą

5
30 min.
Składniki:
  • 1 szklanka kaszy np. jęczmiennej
  • 6 zielonych szparagów
  • 6 rzodkiewek
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki zielonego groszku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 ząbka roztartego czosnku

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyłóż na talerz i ostudź. 

Krok 2

Szparagi umyj, odłam  twarde końce i wrzucić na wrzątek, gotuj przez 2 minuty, następnie od razu schłodź pod zimną wodą. 

Krok 3

Pokrój ukośnie na plasterki, główki można zachować w całości. Rzodkiewki umyj i pokrój w kosteczkę. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kosteczkę, włóż  do większej salaterki. Dodaj drobno posiekaną cebulę, szczypiorek, posiekane szparagi i rzodkiewki, dodaj też zielony groszek. 

Krok 4

Oliwę wymieszaj  z sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Przelej do warzyw, wymieszaj i dodaj ostudzoną kaszę. Wszystko wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!