Strona główna / kuchnia / Żurek wielkanocny
W garnku gotujemy bulion warzywny lub drobiowy. Do gotowego i przecedzonego bulionu dodajemy kiełbasy żurkowe ponakłuwane widelcem. Zmniejszamy ogień tak, by wywar lekko się gotował.
Na patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojony w kostkę boczek i cebulę (lub pora), a następnie dodajemy do garnka z wywarem. Całość gotujemy ok. 20 minut.
Do garnka stopniowo wlewamy dobrze rozmieszany zakwas żytni. W razie potrzeby dodajemy większą ilość zakwasu, tak by uzyskać wyrazisty smak.
Następnie do zupy dodajemy lekko rozgnieciony ząbek czosnku i chrzan. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i delikatnie roztartym majerankiem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zabielamy zupę śmietaną.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.