Żurek wielkanocny

6
50 min.
Składniki:
  • 2 litry bulionu
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • kiełbasa żurkowa JBB
  • 100 g boczku
  • 1 duża cebula lub por
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania ugotowane na twardo jajka

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Garnek, ostry nóż, deskę do krojenia
Krok 1

W garnku gotujemy bulion warzywny lub drobiowy. Do gotowego i przecedzonego bulionu dodajemy kiełbasy żurkowe ponakłuwane widelcem. Zmniejszamy ogień tak, by wywar lekko się gotował. 

Krok 2

Na patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojony w kostkę boczek i cebulę (lub pora), a następnie dodajemy do garnka z wywarem. Całość gotujemy ok. 20 minut. 

Krok 3

Do garnka stopniowo wlewamy dobrze rozmieszany zakwas żytni. W razie potrzeby dodajemy większą ilość zakwasu, tak by uzyskać wyrazisty smak. 

Krok 4

Następnie do zupy dodajemy lekko rozgnieciony ząbek czosnku i chrzan. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i delikatnie roztartym majerankiem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i zabielamy zupę śmietaną.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!