Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i warzywami

Składniki:
  • 8 średnich ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 cebula
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek groszku konserwowej
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 1 marchewka
  • 200g tartej mozzarelli
  • 400g śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • świeża natka pietruszki

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Cebulę pokrój w cienkie piórka, marchewkę zaś na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki i dopraw je pieprzem oraz solą, posyp majerankiem i polej 1 łyżką oliwy. Dokładnie wymieszaj. 

Krok 2

Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę, czosnek i smaż, aż cebula zmięknie i się lekko zarumieni. Dodaj mięso mielone i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj koncentrat pomidorowy, groszek, kukurydzę oraz marchewkę po czym wszystko razem wymieszaj. 

Krok 3

W osobnej misce połącz ze sobą śmietankę, jajko i  1/3 porcji startego sera. Dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 4

Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę ziemniaków, wysmaruj 3 łyżkami sosu śmietanowego, na to warstwę mięsa z warzywami, a na wierzch resztę ziemniaków. Polej pozostałym sosem i piecz ok. 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp serem. Jeśli ser będzie się mocno rumienił, przykryj folią aluminiową. Po upieczeniu posyp danie poszatkowaną natką pietruszki.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!