Strona główna / kuchnia / Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i warzywami
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Cebulę pokrój w cienkie piórka, marchewkę zaś na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki i dopraw je pieprzem oraz solą, posyp majerankiem i polej 1 łyżką oliwy. Dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę, czosnek i smaż, aż cebula zmięknie i się lekko zarumieni. Dodaj mięso mielone i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj koncentrat pomidorowy, groszek, kukurydzę oraz marchewkę po czym wszystko razem wymieszaj.
W osobnej misce połącz ze sobą śmietankę, jajko i 1/3 porcji startego sera. Dopraw solą oraz pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę ziemniaków, wysmaruj 3 łyżkami sosu śmietanowego, na to warstwę mięsa z warzywami, a na wierzch resztę ziemniaków. Polej pozostałym sosem i piecz ok. 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp serem. Jeśli ser będzie się mocno rumienił, przykryj folią aluminiową. Po upieczeniu posyp danie poszatkowaną natką pietruszki.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.