Strona główna / kuchnia / Zaparzana babka drożdżowa, waniliowa
Formę na babkę o śr. 22 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temp. 170°C.
Przesiewamy mąkę i odsypujemy szklankę mąki do miski. Do pozostałej ilości mąki dodajemy drożdże i mieszamy. Zagotowujemy mleko i zalewamy nim szklankę mąki. Zaparzoną mąkę dodajemy do mąki z drożdżami i mieszamy.
Żółtka i jajko ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy masę jajeczną, rozpuszczone masło i cukier. Żurawinę oprószamy mąką i dodajmy do pozostałych składników. Ciasto wyrabiamy, aż składniki się połączą.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, zagniatamy je jeszcze raz, a następnie przekładamy do formy, przykrywamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 °C i pieczemy ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy w formie na 10 minut, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy cukrem pudrem.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.