Zaparzana babka drożdżowa, waniliowa

8
60 min.
Składniki:
  • 500 g mąki
  • 1 opak. drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • 4 szt. żółtek
  • 1 jajko
  • 120 g cukru
  • 100 g masła (rozpuszczonego i ciepłego)
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią
  • 50 g żurawiny suszonej
  • cukier puder do dekoracji

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Formę na babkę, mikser
Krok 1

Formę na babkę o śr. 22 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temp. 170°C. 

Krok 2

Przesiewamy mąkę i odsypujemy szklankę mąki do miski. Do pozostałej ilości mąki dodajemy drożdże i mieszamy. Zagotowujemy mleko i zalewamy nim szklankę mąki. Zaparzoną mąkę dodajemy do mąki z drożdżami i mieszamy. 

Krok 3

Żółtka i jajko ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy masę jajeczną, rozpuszczone masło i cukier. Żurawinę oprószamy mąką i dodajmy do pozostałych składników. Ciasto wyrabiamy, aż składniki się połączą. 

Krok 4

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, zagniatamy je jeszcze raz, a następnie przekładamy do formy, przykrywamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. 

Krok 5

Gdy ciasto wyrośnie, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do  170 °C i pieczemy ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy w formie na 10 minut, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy cukrem pudrem.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!