Wielkanocna babka marmurkowa

8
60 min.
Składniki:
  • 450 g mąki krupczatki
  • 175 ml oleju
  • 150 ml wody
  • 300 g cukru
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Mikser, forma do babki
Krok 1

Żółtka wraz z cukrem ucieramy na puszystą, białą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy porcjami wymieszaną z proszkiem mąkę oraz (na przemian) wodę i olej. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy  i delikatnie mieszamy ubite wraz z solą białka. 

Krok 2

Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i porządnie mieszamy.

Krok 3

Do natłuszczonej i wysypanej krupczatką foremki wylewamy białą masę, na nią zaś ciemną. Widelcem lub patyczkiem delikatnie mieszamy ciasto w celu połączenia kolorów. Lekko stukamy foremką, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Krok 4

Pieczemy w 180 stopniach około  45 minut. Po upieczeniu babkę zostawiamy 5 minut w foremce, następnie wyjmujemy i studzimy.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!