Strona główna / kuchnia / Wielkanocna babka marmurkowa
Żółtka wraz z cukrem ucieramy na puszystą, białą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy porcjami wymieszaną z proszkiem mąkę oraz (na przemian) wodę i olej. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i delikatnie mieszamy ubite wraz z solą białka.
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i porządnie mieszamy.
Do natłuszczonej i wysypanej krupczatką foremki wylewamy białą masę, na nią zaś ciemną. Widelcem lub patyczkiem delikatnie mieszamy ciasto w celu połączenia kolorów. Lekko stukamy foremką, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po upieczeniu babkę zostawiamy 5 minut w foremce, następnie wyjmujemy i studzimy.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.