Strona główna / kuchnia / Tarta ze szparagami
Margarynę zagnieć z przesianą mąką, jajkiem i łyżeczką soli. Wyrabiaj tak długo aż nie będzie grudek. Tak przygotowane ciasto włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1,5-2 cm i wyłóż nim blaszkę do tarty, dokładnie obklejając ciastem brzegi. Dno ciasta nakłuj delikatnie widelcem. Piekarnik nagrzej do 180°C.
Włóż tartę do piekarnika i piecz około 15 minut. W międzyczasie przygotuj farsz.
Ze szparagów odłam zdrewniałe końce i przekrój na pół. Czosnek przeciśnij przez praskę. Szpinak obierz z twardych łodyżek.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj czosnek i szpinak. Smaż wszystko chwilę. Jak szpinak zwiędnie, wlej 1,5 szklanki mleka. Doprowadź do wrzenia.
W pozostałej części mleka, rozpuść łyżkę skrobi. Dodaj do sosu. Dodaj również jogurt i sok z cytryny. Dopraw sporą ilością soli, pieprzu i gałką muszkatołową. Sos powinien być gęsty. Jeśli nie gęstnieje, dodaj jeszcze odrobinę skrobi rozpuszczonej w małej ilości mleka.
Na podpieczony spód tarty wylej sos szpinakowy. Na wierzchu ułóż szparagi. Opcjonalnie, możesz wylać na górę rozbełtane wcześniej jajka. Oprósz jeszcze delikatnie świeżo mielonym pieprzem i solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok 15minut.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.