Tarta ze szparagami

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g margaryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki mleka
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 3 jajka

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Margarynę zagnieć z przesianą mąką, jajkiem i łyżeczką soli. Wyrabiaj tak długo aż nie będzie grudek. Tak przygotowane ciasto włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 1,5-2 cm i wyłóż nim blaszkę do tarty, dokładnie obklejając ciastem brzegi. Dno ciasta nakłuj delikatnie widelcem. Piekarnik nagrzej do 180°C.

Krok 2

Włóż tartę do piekarnika i piecz około 15 minut. W międzyczasie przygotuj farsz.

 

Krok 3

Ze szparagów odłam zdrewniałe końce i przekrój na pół. Czosnek przeciśnij przez praskę. Szpinak obierz z twardych łodyżek. 

Krok 4

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj czosnek i szpinak. Smaż wszystko chwilę. Jak szpinak zwiędnie, wlej 1,5 szklanki mleka. Doprowadź do wrzenia. 

Krok 5

W pozostałej części mleka, rozpuść łyżkę skrobi. Dodaj do sosu. Dodaj również jogurt i sok z cytryny. Dopraw sporą ilością soli, pieprzu i gałką muszkatołową. Sos powinien być gęsty. Jeśli nie gęstnieje, dodaj jeszcze odrobinę skrobi rozpuszczonej w małej ilości mleka. 

Krok 6

Na podpieczony spód tarty wylej sos szpinakowy. Na wierzchu ułóż szparagi. Opcjonalnie, możesz wylać na górę rozbełtane wcześniej jajka. Oprósz jeszcze delikatnie świeżo mielonym pieprzem i solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok 15minut.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!