Strona główna / kuchnia / Szybka szarlotka
Zagniatamy ciasto kruche na szarlotkę. W dużej misce połączyć dwie szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml); jedno jajko, 1/4 szklankę cukru – 80 g; kostkę masła, najlepiej pokrojoną na mniejsze kawałki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto wyrabiać dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Ciasto połączyć w zwartą kulę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na całą godzinę.
Jabłka cienko obrać, podzielić na ćwiartki a następnie usunąć gniazda nasienne. Jabłka zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Odłożyć na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku. Odlać powstały sok. To odciśniętych lekko tartych jabłek można dodać trochę cynamonu.
Po godzinie zdjąć folię a ciasto podzielić na dwie części. Jedną połówkę odłożyć do lodówki lub do zamrażalnika.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, a resztkami masła wysmarować boki formy. Wyłożyć ciastem dno formy.
Na ciasto wyłożyć starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. Wyrównać powierzchnię i lekko uklepać tarte jabłka.
Wyjąć z zamrażalnika drugą część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wyłożyć na całej powierzchni szarlotki.
Formę z ciastem umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Ciasto pieczemy około godziny.
Przed podaniem można oprószyć szarlotkę cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i cynamonu.
SMACZNEGO!
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.