Szybka szarlotka

forma do ciasta 18/27 cm
30 min
Składniki:
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek - około 6 średnich sztuk
  • 2 szklanki mąki pszennej - (ok. 320 g) - najlepiej krupczatka
  • kostka masła 200g
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru - 80 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • cukier puder do oprószenia

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
blachę 18/27 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm
Krok 1

Zagniatamy ciasto kruche na szarlotkę. W dużej misce połączyć dwie szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml); jedno jajko, 1/4 szklankę cukru – 80 g; kostkę masła, najlepiej pokrojoną na mniejsze kawałki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto wyrabiać dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Ciasto połączyć w zwartą kulę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na całą godzinę.

Krok 2

Jabłka cienko obrać, podzielić na ćwiartki a następnie usunąć gniazda nasienne. Jabłka zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Odłożyć na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku. Odlać powstały sok. To odciśniętych lekko tartych jabłek można dodać trochę cynamonu.

Krok 3

Po godzinie zdjąć folię a ciasto podzielić na dwie części. Jedną połówkę odłożyć do lodówki lub do zamrażalnika.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, a resztkami masła wysmarować boki formy. Wyłożyć ciastem dno formy.

Na ciasto wyłożyć starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. Wyrównać powierzchnię i lekko uklepać tarte jabłka.

Wyjąć z zamrażalnika drugą część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wyłożyć na całej powierzchni szarlotki.

Krok 4

Formę z ciastem umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Ciasto pieczemy około godziny.

Przed podaniem można oprószyć szarlotkę cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i cynamonu.

SMACZNEGO!

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!