Szaszłyki z serem feta

Składniki:
SZASZŁYKI:
  • 2 nieduże cukinie pokrojone w długie, cienkie plastry
  • 200 g sera feta
  • około 20 pomidorków koktajlowych
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
SOS TZATZIKI:
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżego kopru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

SZASZŁYKI: Cukinię pokrój obieraczką w cienkie plastry. W misce z szerokim dnem wymieszaj sok z cytryny, oliwę, oregano i sól. Zamarynuj plastry cukinii. Fetę pokrój w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj kawałki fety owinięte w plastry cukinii naprzemiennie z pomidorkami koktajlowymi. Grilluj około 10 minut obracając co chwilę.

 

Krok 2

SOS: ogórka obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Do miski wrzucić jogurt naturalny, starty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i wymieszaj. Dorzuć koper, sól i pieprz do smaku.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!