Szaszłyki z młodych ziemniaków i kiełbasy

5
30 min
Składniki:
  • 50 dag ziemniaków
  • 25 dag kiełbasy
  • 2 pęczki cebulki dymki bez szczypioru
  • strąk czerwonej papryki
  • pół szklanki kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • zioła np. prowansalskie
  • sól

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
ostry nóż
patyczki do szaszłyków
grill ;)
Krok 1

Ziemniaki oskrobać, opłukać, ugotować w słonej wodzie na półtwardo, osączyć. Cebulki wrzucić na 2 min do słonej i zakwaszonej 2 łyżkami octu wrzącej wody. Wyjąć, osączyć. Kiełbasę pokroić w 2-centymetrowe plasterki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kwadraty o boku 2,5 cm.

Krok 2

Przygotować szaszłyki, nadziewając na patyczki – na przemian – ziemniaki, cebulki, kiełbasę i paprykę. Posmarować je oliwą wymieszaną z pozostałym octem i ziołami i piec na grillu lub smażyć na suchej teflonowej patelni.

Krok 3

W czasie pieczenia (smażenia) kilkakrotnie przewracać i skrapiać przygotowaną oliwą. Przed podaniem posypać kiełkami.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!