Strona główna / kuchnia / Szaszłyki z młodych ziemniaków i kiełbasy
Ziemniaki oskrobać, opłukać, ugotować w słonej wodzie na półtwardo, osączyć. Cebulki wrzucić na 2 min do słonej i zakwaszonej 2 łyżkami octu wrzącej wody. Wyjąć, osączyć. Kiełbasę pokroić w 2-centymetrowe plasterki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kwadraty o boku 2,5 cm.
Przygotować szaszłyki, nadziewając na patyczki – na przemian – ziemniaki, cebulki, kiełbasę i paprykę. Posmarować je oliwą wymieszaną z pozostałym octem i ziołami i piec na grillu lub smażyć na suchej teflonowej patelni.
W czasie pieczenia (smażenia) kilkakrotnie przewracać i skrapiać przygotowaną oliwą. Przed podaniem posypać kiełkami.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.