Strona główna / kuchnia / Sos tzatziki
Ogórek myjemy, osuszamy i obieramy. Następnie ścieramy go na tarce o dużych oczkach.
Owijamy startego ogórka w papierowy ręcznik i wyciskamy nadmiar wody nad zlewem. Można go również oprószyć solą i pozostawić do utraty wody.
Czosnek przepuszczamy przez praskę, koperek drobno siekamy.
Mieszamy jogurt, starty ogórek, czosnek, oliwę, sól, pieprz i koperek.
Dla gładszej, przypominającej sos masy, używamy robota kuchennego. To działa świetnie, jeśli chcemy podać z grecką sałatką!.
Próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku według uznania. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na min. 2-3h. Podajemy z chlebem pita.
Poczuj smak grilla
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.