Sałatka z ananasem

2
30 min.
Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 g sera żółtego
  • 1 por
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Patelnię, ostry nóż, miskę, praskę do czosnku
Krok 1

Filety kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem, na koniec obtaczamy w mące ziemniaczanej. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wkładamy kurczaka i na większym ogniu obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

Krok 2

Obcinamy zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część kroimy wzdłuż na pół i dokładnie opłukujemy. Kroimy na paseczki, wkładamy do sitka i przelewamy wrzącą wodą z czajnika. Odcedzamy.

Krok 3

Fasolkę wykładamy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą, odcedzamy. Plastry ananasa odsączamy i kroimy na małe kawałeczki. Odcedzamy kukurydzę. Ser żółty ścieramy na tarce o większych oczkach.

Krok 4

Wszystkie składniki przesypujemy do salaterki. Dodajemy majonez i śmietanę. Delikatnie mieszamy całość składników. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!