Sakiewki naleśnikowe z mięsem mielonym i warzywami

4
50 min.
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 400 g kukurydzy słodkiej
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 550 g sosu bolońskiego z ziołami
  • oliwa do smażenia
  • sól i pierz do smaku
  • 8 naleśników (z tradycyjnego przepisu)

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Patelnię, ostry nóż
Krok 1

Cukinię oraz bakłażana kroimy na pół i usuwamy z nich łyżeczką miękki środek. Czerwoną paprykę obieramy, czyścimy z pestek. Cebulę obieramy. Następnie kroimy warzywa w drobną kostkę, dodajemy kukurydzę. 

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa przez 3-4 minuty. Zdejmujemy z patelni.

Krok 3

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mielone mięso – należy je drobno rozgniatać widelcem przez cały czas smażenia, aby nie powstały duże grudki. Mięso delikatnie solimy i pieprzymy do smaku. 

Krok 4

Następnie dodajemy podsmażone warzywa i sos bolognese z ziołami. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. 

Krok 5

Na każdy naleśnik nakładamy po dużej łyżce nadzienia i związujemy go, tak aby powstała sakiewka.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!