Ryba w cieście francuskim

4
Składniki:
  • 375g gotowego ciasta francuskiego
  • 450 gramów szpinaku mrożonego w liściach
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 gramów twardego, tartego sera
  • 50g masła
  • około 600 gramów fileta z łososia bez skóry
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Rybę rozmroź. Łososia oprósz solą i pieprzem – jeśli masz filet ze skórą, najpierw należy ją ściąć. 

Krok 2

Na głębokiej patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę i smaż kilka minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż jeszcze minutę i wrzuć szpinak. Wszystkie składniki przesmaż, dopraw solą i pieprzem, wyłącz ogień, dodaj starty na tarce o dużych oczkach ser i dokładnie wymieszaj. 

Krok 3

Na połowę ciasta wyłóż pół porcji  szpinaku, na nim rozłóż łososia i przykryj go drugą połowa szpinaku. Wszystko przykryj drugą połową ciasta francuskiego, złącz boki i z zewnątrz posmaruj roztrzepanym jajkiem. 

Krok 4

Piecz na papierze w temperaturze 200°C przez 25-30 minut. Wyciągnij z pieca.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!