Różowe jajka faszerowane

Składniki:
  • 6 jajek
  • 3 średnie buraki
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • 100g kremowego serka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy curry
  • 20 g startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Buraki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka. Dodaj 300 ml wody, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj około 40 minut, zdejmij z ognia.

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki. Włóż do buraczanej marynaty tak, by jajka były zakryte płynem. Odstaw na godzinę. Następnie jajka wyjmij i przekrój na pół. Żółtka wyjmij i przełóż do miski.

 

Krok 3

Miksuj żółtka z serkiem, majonezem, curry i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i ponownie wymieszaj. Konsystencja nadzienia powinna być kremowa i zwarta. Przełóż nadzienie do szprycy i wyciśnij do otworów po żółtkach. Przed podaniem jajka udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!