Quesadilla z kurczakiem

Składniki:
  • 250 g sera cheddar
  • 1 pierś z kurczaka
  • 5 łyżek pulpy pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 100g kukurydzy
  • 4 tortille
  • 1 łyżka oliwy
  • świeża kolendra
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego, wędzonej mielonej papryki
  • sól i pieprz

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Ugotuj pierś z kurczaka w doprawionej solą oraz pieprzem wodzie i przestudź. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć do blendera wraz z pulpą pomidorową oraz ostrą papryką. Zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Krok 2

Przestudzonego kurczaka rozrywaj rękoma na mniejsze części. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć na nią: kmin, sól, pieprz i wędzoną paprykę. Wszystko lekko podsmaż. Dodaj mięso z kurczaka i lekko podsmaż przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając i uważając aby mięso się nie przypaliło. Dodaj zblendowany sos pomidorowy, kukurydzę i wszystko razem smaż do czasu, aż cały płyn się zredukuje, a kurczak uzyska czerwonawy kolor. Zdejmij z ognia.

 

Krok 3

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w piórka. Świeżą kolendrę poszatkuj.

 

Krok 4

Na połowie tortilli rozłóż najpierw ser, następnie mięso, cebulę, posyp świeżą kolendrą, ponownie posyp serem i na koniec złóż tortillę na pół. Ułóż quesadillę na patelni. Przysmaż do momentu, aż tortilla uzyska rumiany kolor. Następnie odwróć i przysmaż z drugiej strony również do momentu aż tortilla stanie się rumiana. Zdejmij z patelni i rozłóż na desce do krojenia. Quesadillę pokrój na trójkąty. Podawaj posypaną świeżą kolendrą i z ulubioną salsą.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!