Strona główna / kuchnia / Quesadilla z kurczakiem
Ugotuj pierś z kurczaka w doprawionej solą oraz pieprzem wodzie i przestudź. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć do blendera wraz z pulpą pomidorową oraz ostrą papryką. Zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przestudzonego kurczaka rozrywaj rękoma na mniejsze części. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć na nią: kmin, sól, pieprz i wędzoną paprykę. Wszystko lekko podsmaż. Dodaj mięso z kurczaka i lekko podsmaż przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając i uważając aby mięso się nie przypaliło. Dodaj zblendowany sos pomidorowy, kukurydzę i wszystko razem smaż do czasu, aż cały płyn się zredukuje, a kurczak uzyska czerwonawy kolor. Zdejmij z ognia.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w piórka. Świeżą kolendrę poszatkuj.
Na połowie tortilli rozłóż najpierw ser, następnie mięso, cebulę, posyp świeżą kolendrą, ponownie posyp serem i na koniec złóż tortillę na pół. Ułóż quesadillę na patelni. Przysmaż do momentu, aż tortilla uzyska rumiany kolor. Następnie odwróć i przysmaż z drugiej strony również do momentu aż tortilla stanie się rumiana. Zdejmij z patelni i rozłóż na desce do krojenia. Quesadillę pokrój na trójkąty. Podawaj posypaną świeżą kolendrą i z ulubioną salsą.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.