Pierogi ze szpinakiem

Składniki:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • wrzątek
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 śmietankowy serek topiony w bloku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Mąkę wymieszaj z solą i 2 łyżkami oliwy. Dodawaj stopniowo wrzątek i zagniataj tak, aby powstało gładkie i nielepiące się ciasto.

Krok 2

Przygotuj farsz. Szpinak podsmaż z dodatkiem czosnku na 1 łyżce oliwy przez ok. 7-8 min, a następnie odsącz. Dodaj sól, pieprz do smaku. Serek pokrój na 0,5 cm kostki. 

Krok 3

Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm i wytnij z niego szklanką kółka. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczką szpinak i połóż 1 kosteczkę serka. Złóż i dociśnij brzegi ciasta. Gotuj ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedź.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!