Strona główna / kuchnia / Metrowiec
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrami. Dodaj wodę i olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Połowę ciasta wyłóż na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Do reszty ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Masę wyłóż na blaszkę o takich samych wymiarach. Piecz około 40 minut w temp. 180C do tzw. „suchego patyczka”.
Zagotuj 1½ szklanki mleka. W ½ szklanki chłodnego mleka rozrób mąki i wlej do gotującego się mleka. Ostudzić. Do przygotowanej masy dodaj margarynę w temp. pokojowej i ucieraj aż połączy się z masą budyniową.
Przestudzone ciasto pokrój na 1 cm kromki, każdą posmaruj gorącą masą i układaj na przemian – czarne, białe i tak dalej aż do wykończenia. Przygotowane ciasto polej pozostałą masą, a jeśli lubisz czekoladę – również polewą o takim smaku.
Daj wypiekowi czas na zastygnięcie, najlepiej w lodówce. Potem możesz pokroić ciasto i podać gościom.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.