Metrowiec

8
60 min.
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 16 łyżek wody
  • 16 łyżek oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 8 jajek
  • Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanka cukru
  • 1 margaryna

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Mikser, 2 blaszki do pieczenia
Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrami. Dodaj wodę i olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Krok 2

Połowę ciasta wyłóż na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. 

Krok 3

Do reszty ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Masę wyłóż na blaszkę o takich samych wymiarach. Piecz około 40 minut w temp. 180C do tzw. „suchego patyczka”. 

Krok 4

Zagotuj 1½ szklanki mleka. W ½ szklanki chłodnego mleka rozrób mąki i wlej do gotującego się mleka. Ostudzić. Do przygotowanej masy dodaj margarynę w temp. pokojowej i ucieraj aż połączy się z masą budyniową. 

Krok 5

Przestudzone ciasto pokrój na 1 cm kromki, każdą posmaruj gorącą masą i układaj na przemian – czarne, białe i tak dalej aż do wykończenia. Przygotowane ciasto polej pozostałą masą, a jeśli lubisz czekoladę – również polewą o takim smaku. 

Krok 6

Daj wypiekowi czas na zastygnięcie, najlepiej w lodówce. Potem możesz pokroić ciasto i podać gościom.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!