Marcinek bez pieczenia

4
60 min.
Składniki:
  • 200g duża paczka herbatników
  • paczka biszkoptów podłużnych lub okrągłych
  • 1 lub półtora opakowania serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietanka do deserów 36%
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cytryny lub skórki cytrynowej
  • pół filiżanki zaparzonej osłodzonej kawy rozpuszczalnej
  • kieliszek likieru kawowego
  • domowa konfitura lub dżem
  • kakao do posypania

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Mikser i formę na ciasto
Krok 1

Ubij rózgą lub trzepaczką śmietankę do deserów 36%, delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone i z cukrem pudrem, ewentualnie dodaj łyżeczkę soku z cytryny lub skórki cytrynowej. 

Krok 2

Formę keksową wyłóż folią lub pergaminem. Boki i spód formy wyłóż warstwą herbatników, następnie posmaruj spód masą serową, następnie połóż na nią biszkopty, które wcześniej należy nasączyć kawą z dodatkiem likieru (jeżeli deser mają jeść dzieci – nie dodawaj alkoholu). 

Krok 3

Na biszkopty wyłóż cieniutką warstwę konfitury. Następnie znowu ułóż herbatniki, na nie warstwę serową, potem biszkopty nasączone kawą, masa z mascarpone i ponownie ułóż trzecią warstwę herbatników, kremu i biszkoptów tak, aby na wierzchu były biszkopty przykryte masą serową. Całość posyp kakaem. Zostaw na noc w lodówce.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!