Strona główna / kuchnia / Grillowana karkówka w marynacie z czosnku
Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy na około 0,5 cm plastry po czy lekko je rozbijamy.
Olej, ketchup, wodę i wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy.
Plastry karkówki posypujemy z każdej strony solą, następnie przekładamy je do miski i zalewamy marynatą, dokładnie nacierając mięso z każdej strony.
Mięso pozostawiamy w zamkniętym pojemniku na 1-2 godziny lub najlepiej na całą noc.
Plastry karkówki umieszczamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około 8-10 minut z każdej strony aż ładnie się zarumienią.
Po upieczeniu można zawinąć mięso, na kilka minut w folię aluminiową będzie wtedy bardziej soczyste. Karkówkę podajemy posypaną pokrojonym w plasterki czosnkiem.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.