Grillowana karkówka w marynacie z czosnku

4
40 min.
Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki ostrego ketchupu
  • 3 łyżki wody
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • opcjonalnie dowolna przyprawa do grilla
  • kilka kropel tabasco (lub innego ostrego sosu, według uznania)
  • sól i pieprz do posypania według uznania
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy na około 0,5 cm plastry po czy lekko je rozbijamy.

 

Krok 2

Olej, ketchup, wodę i wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy.

Krok 3

Plastry karkówki posypujemy z każdej strony solą, następnie przekładamy je do miski i zalewamy marynatą, dokładnie nacierając mięso z każdej strony.

Krok 4

Mięso pozostawiamy w zamkniętym pojemniku na 1-2 godziny lub najlepiej na całą noc.

Krok 5

Plastry karkówki umieszczamy na rozgrzanym grillu i grillujemy około 8-10 minut z każdej strony aż ładnie się zarumienią.

Krok 6

Po upieczeniu można zawinąć mięso, na kilka minut w folię aluminiową będzie wtedy bardziej soczyste. Karkówkę podajemy posypaną pokrojonym w plasterki czosnkiem.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!