Karkówka duszona w aromatycznym sosie

4
120 min.
Składniki:
  • 4 duże kotlety z chudej karkówki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 czubate łyżeczki przyprawy do grilla
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Patelnię, tłuczek do mięsa
Krok 1

Mięso rozbij lekko tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą, aby nie porozrywać mięsa. 

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w grube piórka, czosnek drobno. 

Krok 3

Każdy kotlet posyp dobrze z obu stron i natrzyj przyprawą do grilla oraz musztardą. Wstaw do lodówki na 1 godzinę lub dłużej. 

Krok 4

Następnie obtocz w mące. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, mocno rozgrzej. Obsmaż kotlety z obu stron do zrumienienia. Przełóż do rondla, podlej wodą (ok. 0,5 szklanki), dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś na małym ogniu ok. 15 min. 

Krok 5

Na patelni (tej samej, na której smażyło się mięso) rozpuść 1-2 łyżki masła, wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż aż cebula się zeszkli, posyp 1 łyżeczką mąki, smaż chwilę i podlewaj wodą (ok. 0,75 szklanki). Zagotowuj mieszając – wszystkie przysmażone drobinki mięsa i przypraw, które przywarły do dna patelni powinny się odkleić i dodać smaku potrawie. 

Krok 6

Całość przełóż do karkówki i duś jeszcze ok. 10-15 min. Pod koniec ewentualnie dodaj szczyptę soli. Podawaj z kaszą albo z ziemniakami lub z pieczywem.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!