Strona główna / kuchnia / Karkówka duszona w aromatycznym sosie
Mięso rozbij lekko tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą, aby nie porozrywać mięsa.
Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w grube piórka, czosnek drobno.
Każdy kotlet posyp dobrze z obu stron i natrzyj przyprawą do grilla oraz musztardą. Wstaw do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.
Następnie obtocz w mące. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, mocno rozgrzej. Obsmaż kotlety z obu stron do zrumienienia. Przełóż do rondla, podlej wodą (ok. 0,5 szklanki), dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś na małym ogniu ok. 15 min.
Na patelni (tej samej, na której smażyło się mięso) rozpuść 1-2 łyżki masła, wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż aż cebula się zeszkli, posyp 1 łyżeczką mąki, smaż chwilę i podlewaj wodą (ok. 0,75 szklanki). Zagotowuj mieszając – wszystkie przysmażone drobinki mięsa i przypraw, które przywarły do dna patelni powinny się odkleić i dodać smaku potrawie.
Całość przełóż do karkówki i duś jeszcze ok. 10-15 min. Pod koniec ewentualnie dodaj szczyptę soli. Podawaj z kaszą albo z ziemniakami lub z pieczywem.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.