Grillowana karkówka

Składniki:
  • 1kg karkówki wieprzowej
  • 1 op. przypraw do grilla
  • 100ml ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki miód
  • 2 łyżki musztardy
  • 8g startego imbiru
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • ulubiony sos np. „Amerykański BBQ”
  • opcjonalnie gałązki rozmarynu

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Mięso pokrój w plastry. W misce wymieszaj miód, wędzoną paprykę, musztardę, ketchup, imbir i przyprawę do grilla.

Krok 2

Wykrojone steki pomieszaj z tak przygotowaną marynatą. Mięso odstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Krok 3

Po rozłożeniu karkówki na tackach aluminiowych, na wierzchu każdego kawałka mięsa połóż gałązki rozmarynu i grilluj w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem.

Krok 4

Co jakiś czas mięso obracaj i smaruj pozostałą marynatą do momentu, aż mięso zrobi się miękkie, a na powierzchni delikatnie zacznie karmelizować się glazura. Podawaj z ulubionym sosem.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!