Dżem truskawkowy

-
-
Składniki:
  • 4kg truskawek
  • 1,2kg cukru białego
  • 1 op cukru waniliowego (8g) - opcjonalnie

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
duży garnek
ok 15 słoików po 200ml
Krok 1

Truskawki umyć, następnie usunąć szypułki. Do dużej miski na przemian wkładać warstwami trochę truskawek i przesypywać je cukrem. Cukier można pomieszać z cukrem waniliowym. Truskawki zostawić na 2-3 godziny by puściły sok.

Krok 2

Po tym czasie truskawki przelać do dużego garnka i gotować je przez 60 minut na niewielkim ogniu. Odstawić, wychłodzić i schować do lodówki na noc.

Krok 3

Na następny dzień gotowanie powtórzyć. Truskawki wstawić na palnik i gotować przez 60 minut na niewielkim ogniu, po czym pozwolić im ostygnąć.

Krok 4

Chłodny już dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 5 minut. Włożyć słoiczki do chłodnej wody i zagotować je zakryte wodą całkowicie. Po 5 minutach wrzenia odlać wodę, wyciągnąć słoiki i ułożyć je do góry dnem.

Z podanej porcji wyjdzie ok 15 słoiczków po 200g.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!