Strona główna / kuchnia / Dżem truskawkowy
Truskawki umyć, następnie usunąć szypułki. Do dużej miski na przemian wkładać warstwami trochę truskawek i przesypywać je cukrem. Cukier można pomieszać z cukrem waniliowym. Truskawki zostawić na 2-3 godziny by puściły sok.
Po tym czasie truskawki przelać do dużego garnka i gotować je przez 60 minut na niewielkim ogniu. Odstawić, wychłodzić i schować do lodówki na noc.
Na następny dzień gotowanie powtórzyć. Truskawki wstawić na palnik i gotować przez 60 minut na niewielkim ogniu, po czym pozwolić im ostygnąć.
Chłodny już dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 5 minut. Włożyć słoiczki do chłodnej wody i zagotować je zakryte wodą całkowicie. Po 5 minutach wrzenia odlać wodę, wyciągnąć słoiki i ułożyć je do góry dnem.
Z podanej porcji wyjdzie ok 15 słoiczków po 200g.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.