Strona główna / kuchnia / Mazurek cytrynowy
Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtko, cukier, śmietanę. Zagnieć, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyklej spód formy. Z pozostałego ciasta ukształtuj wałeczek i przyklej do zewnętrznej krawędzi ciasta. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Piecz w temperaturze 200ºC przez około 15 – 20 minut, do jasnozłotego koloru. Wyjmij z piekarnika, wystudź.
Niewoskowane cytryny wyszoruj, wyparz i zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach.
W garnuszku roztrzep jajka, żółtka i cukier do połączenia składników. Podgrzewaj na małej mocy palnika cały czas mieszając. Dodaj masło i sok z cytryny. Mieszaj do zgęstnienia kremu i osiągnięcia punktu wrzenia. Natychmiast zdejmij z palnika by uniknąć zwarzenia się kremu. Przetrzyj krem przez sitko. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
Wystudzone kruche ciasto posmaruj kremem cytrynowym. Mazurek cytrynowy dowolnie udekoruj.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.