Mazurek cytrynowy

Składniki:
Składniki na ciasto kruche:
  • 175 g mąki pszennej (może być mąka krupczatka)
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
Składniki na lemon curd:
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru
  • 100 g masła
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 120 ml soku z cytryny

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Mąkę przesiej, dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtko, cukier, śmietanę. Zagnieć, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 1 godzinę. 

Krok 2

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj  i wyklej spód formy. Z pozostałego ciasta ukształtuj wałeczek i przyklej do zewnętrznej krawędzi ciasta. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Piecz w temperaturze 200ºC przez około 15 – 20 minut, do jasnozłotego koloru. Wyjmij z piekarnika, wystudź.

Krok 3

Niewoskowane cytryny wyszoruj, wyparz i zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach.

Krok 4

W garnuszku roztrzep jajka, żółtka i cukier do połączenia składników. Podgrzewaj na małej mocy palnika cały czas mieszając. Dodaj masło i sok z cytryny. Mieszaj do zgęstnienia kremu i osiągnięcia punktu wrzenia. Natychmiast zdejmij z palnika by uniknąć zwarzenia się kremu. Przetrzyj krem przez sitko. Dodaj skórkę z  cytryny i wymieszaj.

 

Krok 5

Wystudzone kruche ciasto posmaruj kremem cytrynowym. Mazurek cytrynowy dowolnie udekoruj.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!