Strona główna / kuchnia / Ciasto marcinek
Żółtka ucieramy z sodą i cukrem, wlewamy roztopioną margarynę. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 18 cienkich placków i pieczemy w 180 °C, aż się zrumienią.
W misie miksera umieszczamy mascarpone, kwaśną śmietanę, śmietankę i cukier puder. Ubijamy do powstania gęstego kremu. Na koniec dodajemy sok z cytryny i krótko miksujemy.
Na każdy placek nakładamy 2-3 łyżki kremu. Przykrywamy kolejnym i ponownie smarujemy kremem. Czynność powtarzamy z kolejnymi plackami tortu. Ostatniej warstwy na razie nie smarujemy.
Po posmarowaniu wszystkich warstw powinny nam pozostać 3-4 łyżki kremu do posmarowania boków i wierzchu ciasta. Na tak przygotowany tort kładziemy deseczkę i pozostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie smarujemy boki i wierzch tortu pozostałym kremem.
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.