Ciasto marcinek

14
75
Składniki:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 250 g margaryny
  • 180g śmietany 18%
  • łyżeczka sody
  • Składniki masy:
  • 500 g mascarpone
  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 400 g śmietanki 30%
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Mikser i chęci do pracy
Krok 1

Żółtka ucieramy z sodą i cukrem, wlewamy roztopioną margarynę. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 18 cienkich placków i pieczemy w 180 °C, aż się zrumienią.

Krok 2

W misie miksera umieszczamy mascarpone, kwaśną śmietanę, śmietankę i cukier puder. Ubijamy do powstania gęstego kremu. Na koniec dodajemy sok z cytryny i krótko miksujemy. 

Krok 3

Na każdy placek nakładamy 2-3 łyżki kremu. Przykrywamy kolejnym i ponownie smarujemy kremem. Czynność powtarzamy z kolejnymi plackami tortu. Ostatniej warstwy na razie nie smarujemy. 

Krok 4

Po posmarowaniu wszystkich warstw powinny nam pozostać 3-4 łyżki kremu do posmarowania boków i wierzchu ciasta. Na tak przygotowany tort kładziemy deseczkę i pozostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie smarujemy boki i wierzch tortu pozostałym kremem.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!
Kawa Jacobs Cronat Gold mielona
250g