Ciasto czekoladowe

8
60 min.
Składniki:
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 słoika dżemu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • orzechy włoskie do dekoracji

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Mikser, tortownicę
Krok 1

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy za pomocą miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wszystkie łączymy za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiego ciasta. 

Krok 2

Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy lub innej formy. 

Krok 3

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C ok. 40-45 min. Po wbiciu w nie wykałaczki powinna ona być sucha. 

Krok 4

Na przestudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!