Ciasteczka kawowe

Składniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółto
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 15g kakao
  • 1 łyżka gorącej wody

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Do miski wsyp łyżkę kawy rozpuszczalnej. Wlej łyżkę gorącej wody i rozpuść w niej kawę. 

Krok 2

Po przestudzeniu kawy dodaj 100 gramów mąki pszennej. Dodaj cukier puder, kakao, pokrojone na małe kawałki masło i żółtko. 

Krok 3

Wszystkie składniki krótko wyrabiaj dłońmi do połączenia się składników. Miskę z ciastem odstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 4

Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i odrywaj kawałki ciasta wielkości żołędzia. 

Krok 5

Z każdego kawałka sprawnie formuj w dłoniach kulkę i od razu lekko ją roluj, by miała wydłużony kształt. Przy pomocy wykałaczki wykonaj po środku wgłębienie na całej długości wałeczka. W ten sposób uzyskasz kształt ziarenka kawy. 

Krok 6

Ciasteczka układaj obok siebie. Blachę z uformowanymi ciasteczkami umieść na 20 minut w lodówce.  Schłodzone ciasteczka piecz w pierniku nagrzanym do 180°C z opcją góra/dół przez około 8-12 minut

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!