Strona główna / kuchnia / Ciasteczka kawowe
Do miski wsyp łyżkę kawy rozpuszczalnej. Wlej łyżkę gorącej wody i rozpuść w niej kawę.
Po przestudzeniu kawy dodaj 100 gramów mąki pszennej. Dodaj cukier puder, kakao, pokrojone na małe kawałki masło i żółtko.
Wszystkie składniki krótko wyrabiaj dłońmi do połączenia się składników. Miskę z ciastem odstaw na 30 minut do lodówki.
Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i odrywaj kawałki ciasta wielkości żołędzia.
Z każdego kawałka sprawnie formuj w dłoniach kulkę i od razu lekko ją roluj, by miała wydłużony kształt. Przy pomocy wykałaczki wykonaj po środku wgłębienie na całej długości wałeczka. W ten sposób uzyskasz kształt ziarenka kawy.
Ciasteczka układaj obok siebie. Blachę z uformowanymi ciasteczkami umieść na 20 minut w lodówce. Schłodzone ciasteczka piecz w pierniku nagrzanym do 180°C z opcją góra/dół przez około 8-12 minut
Na naszej stronie korzystamy z Ciasteczek (tzw. pliki cookies). Dane w postaci Ciasteczek są przez nas zbierane w celu poprawy komunikatywności na stronie, co skutkuje tym, iż korzystanie z naszej strony jest dla Ciebie o wiele bardziej komfortowe. Abyśmy mogli dopasować indywidualne treści do Twoich potrzeb, tak by korzystanie ze strony było dla Ciebie prostsze i przyjemniejsze, prosimy Cię o akceptację Ciasteczek, bez zmian ustawień w zakresie prywatności.
Informujemy, iż dbamy o Twoje dane tak by były u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili, poprzez zmianę ustawień dotyczących Ciasteczek. Szczegóły jak to zrobić i jak zarządzać wyrażoną przez Ciebie zgodą uzyskasz w naszej Polityce prywatności.