Składniki:
  • 500 g zielonych szparagów
  • 150 g plasterków wędzonego boczku
  • 1 opakowanie sera camembert
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku

Gotuj z nami krok po kroku

Przygotuj
Krok 1

Przygotuj sos – do pojemnika wlej jogurt naturalny, dodaj majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Zmiksuj tak, aby składniki się połączyły. Odstaw do lodówki na 1 godzinę, aby sos się przegryzł.

Krok 2

Szparagi opłucz, odłam twarde końce. Ser pokrój w plastry. Szparagi zawiń w plastry boczku wraz z kawałkiem sera. Posmaruj oliwą z oliwek i oprósz świeżo zmielonym pieprzem. 

Krok 3

Warzywa ułóż na nagrzaną kratę grilla i piecz przez ok. 10 minut. Co kilka minut obracaj je, aby się równo przypiekły z każdej strony. Grillowane szparagi podawaj z przygotowanym sosem.

Tagi:
Drogi Użytkowniku!
Ciasteczka z kawą smakują najlepiej!